Att tänka på

  • Var rädd om avtrycken!
  • Skär bort ”överhäng” deformeras annars lätt vi paketering.
  • Inga engångsskedar ….det är såå ofta alginatet släpper från skeden (kontrollera NOGA i så fall) vilket är en stor felkälla!!
  • Kontrollera ev genomslag i skeden.
  • Inga silikon/foamindex …korrekta vaxindex i Rp som är renskuret (vid plana bettskenor)
  • Inget Kromopanalginat!!
  • Använd gärna våra vadderade kuvert i retur …både för miljö samt att de går in i vanliga brevlådor.

 
Fler tips får  du här i en video »

 

Utlämning av skenor:

Om skenan sitter för hårt?
Prova alltid skena på modell, där ser du oftast vad det tar mest. Det mjölar sig på de punkter där den sitter hårt eller kan någon eller ett par tänder gått av på modell och gissningsvis kan det även vara där  den sitter lite extra hårt. Ta och avverka lite och prova på modell igen, känns det bättre så prova i munnen igen. Oftast är det väldigt lite som avgör.

Ocklusionen stämmer inte?
Om det skulle vara större avvikelser och index verkar korrekt. Ta en ny bitning med skenan på plats och skicka tillbaka till lab med modeller, så korrigerar vi enl nya bitningen.

Skena vippar något!
En del vill spara tid och åtgärda själva. Om Du har kallakryl (ex: Hereus Kultzer Paladur ), så ta med betoning på ”LITE” akryl när den är trögflytande (kall sirap)under den plats som vippar upp ( skulle den tippa upp vid fronten vi sammanbitning, lägg lite akryl i botten på skena vid insiciverna och låt patienten bita ihop, har Du tagit rätt mängd, så blir det i princip inget överskott alls. Annars nytt avtryck så åtgärdar vi det på lab.

Höjd på bettskenan?
Generellt sett gör vi skenorna lite högre nu när det gäller bettfys patienter, för bättre resultat. Om Du vill ha skenan tunn o smidig ange gärna det på beställningssedeln …för det kan ju finnas andra skäl för skena.

Lägesjustering Snarkskenor!
Skulle ett ”vinkelfel” uppstå ( skenan passar i ök resp uk men ej i sammanbitningsläge ..bottnar ej). Antingen ett nytt index ….eller som många känner säkrare: Skicka tillbaka till oss för ”klyvning”, se till att varje del är på plats, guida fram ett nytt läge och fixera med kallakryl ….typ Paladur som säljs i små förpackningar. Sedan åter till oss för färdigställande  (alltid med modeller åter).

Obs Spara alltid modeller för eventuella justeringar i framtiden.